Home / Novosti / Jednodnevna edukacija za službenike/ce policije u Nikšiću

Jednodnevna edukacija za službenike/ce policije u Nikšiću

U prostorijama CB Nikšić, 11.12.2015. godine, održan je trening za senzibilizaciju 15 službenika/ca policije za rad sa žrtvama porodičnog nasilja i ugovorenih dječijih brakova u romskoj i egipćanskoj zajednici. Na seminaru su prisustvovali službenici/ce Uprave policije CB Nikšić sa pripadajućim odjeljenjima Plužine i Šavnik (Odsjeka kriminalističke policije, uniformisani službenici Stanice policije i službenici Odjeljenja granične policije CB Nikšić). Službenici/ce su imali priliku da se upoznaju sa svim aspektima i procedurama nasilja u prodici i dječijiih, ugovorenih brakova, kao i ukazivanje na postojeće predrasude i stereotipe koji vladaju među pripadnicima/cama ove zajednice.

U razgovoru sa učesnicima/ama seminara kao i prilikom kreiranja preporuka mogli bismo zaključiti da i dalje postoje predrasude i stereotipi u široj društvenoj zajednici prema pripadnicima romske i egipćanske zajednice, kao i među samim službenicima policije. Neke od predrasuda koje bismo izdvojile su sledeće: “Romi i Egipćani su većinom lopovi, to je neradan narod, nekulturni su“ i sl.
Neke od značajnijih preporuka koje su službenici/ce prepoznali kao veoma bitne je važnost uključivanja odraslih pripadnika/ca romske i egipćanske populacije u obrazovni system, kao i adekvatno sprovođenje zakonodavnih okvira kod sprječavanja nasilja u porodici i ugovorenih dječijih brakova.

Trening je organizovan u okviru projekta „Zajedničkom borbom do suzbijanja rodno zasnovanog nasilja i dječijih, ugovorenih brakova u romskoj i egipćanskoj zajednici u Crnoj Gori“ koji Centar za romske inicijetive realizuje u saradnji sa Ženskom RAE Mrežom „PRVA“ i Internacionalnom policijskom asocijacijom. – Sekcija Crna Gora uz finansijsku podršku OAK fondacije.

O Crink2

Check Also

Forum teatar predstave u Nikšiću i Podgorici

Centar za romske inicijative je 06.12.2017. i 07.12.2017. godine organizovao dvije forum teatar predstave u ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ