Home / Novosti / Jednodnevni seminar za službenike/ce policije u Nikšiću

Jednodnevni seminar za službenike/ce policije u Nikšiću

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja u porodici u Nikšiću, 25.11.2015., održan je seminar za senzibilizaciju 15 službenika/ca policije za rad sa žrtvama porodičnog nasilja i ugovorenih dječijih brakova u romskoj i egipćanskoj zajednici. Na seminaru su prisustvovali službenici/ce Uprave policije CB Nikšić sa pripadajućim odjeljenjima Plužine i Šavnik (Odsjeka kriminalističke policije, uniformisani službenici Stanice policije i službenici Odjeljenja granične policije CB Nikšić). Sluzbenici/ce su imali priliku da se upoznaju sa svim aspektima i procedurama nasilja u prodici i dječijih ugovorenih brakova, kao i ukazivanjem na postojeće predrasude i stereotipe koji vladaju među njima kada je riječ o romskoj i egipćanskoj zajednici.

U toku razgovora sa službenicima/cama s jedne strane smo zaključili da postoje i dalje predrasude i stereotipi koji vladaju među širom zajednicom, a prisutni su i kod samih službenika/ca: da su Romi “prljavi, da oni čine najviše krivičnih djela, da ne žele da se zaposle, da rade fizičke poslove, da su oni krivi što se njihova djeca ne školuju”, i sl. Sa druge strane kroz kreiranje zajedničkih preporuka istakli su da je neophodno da ovakvu vrstu obuka prođe sto veći broj službenika/ca iz relevatnih institucija (policije, Centara za socialni rad, zdravstva, tužilaštva i prosvjete) kroz zajedničke seminare, jer se u praksi pokazalo da nije dovoljno razvijena međusobna saradnja u rješavanju određenog problema.

Jednodenvni seminar održan je u okviru projekta „Regionalnom saradnjom u suzbijanje dječijih, prisilnih, ugovorenih brakova u zajednici Roma i Egipćana“ koji sprovodi Centar za romske inicijative u saradnji sa Internacionalnom policijskom asocijacijom (IPA Crna Gora) – Sekcija Crna Gora uz finansijsku podršku Američke ambasade u Podgorici.

O Crink2

Check Also

Forum teatar predstave u Nikšiću i Podgorici

Centar za romske inicijative je 06.12.2017. i 07.12.2017. godine organizovao dvije forum teatar predstave u ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ