Home / Šta radimo / Projekti na kojima smo partneri / Socijalno uključenje kroz ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori (JAKA)

Socijalno uključenje kroz ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori (JAKA)

Naziv projekta: Socijalno uključenje kroz ekonosmko osnaživanje žena u Crnoj Gori (JAKA)

 Period: februar 2016 – septembar 2017

 Donator: Austrijska razvojna kooperacija, CARE Austrija i OAK fondacija

 

 Opis projekta:

Svrha projekta jeste osnaživanje žena kroz izgradnju njihovih kapaciteta i razvoj vještina da bi ravnopravno mogle učestvovati u ekonomskoj aktivnosti, a da s druge strane uživaju sva prava koja su im zakonom zagarantovana kao građankama Crne Gore. Namjera organizacije Centar za Romske inicijative (CRI) je da prvenstveno pomogne marginaliziranim ženama romske zajednice kojima je oduzeto pravo na rad zbog njihovog bilo socijalnog ili etničkog porjekla, kao i ženama koje su preživjele nasilje ili su potencionalne žrtve nasilja.

Cilj projekta:

Pridonošenje poboljšanju uslova života i socijalne uključenosti najugroženijih žena u Crnoj Gori kroz poticanje ekonomskog osnaživanja među socijalno ugroženim i marginaliziranim ženama u ciljanim zajednicama, kao sredstvo za poboljšanje njihovog socio-ekonomskog položaja i puni pristup pravima.

Podciljevi projekta:

-Da se smanji siromaštvo i diskriminacija među ženama kroz pružanje podrške pojedincima i grupama da se aktivno uključe u ekonomsku aktivnost lokalnih zajednica.

-Osiguranje povoljnog poslovnog okruženja za žensko poduzetništvo kroz pokretanje ženske zadruge, kao i promociju dobrih praksi i zagovaranje putem formalnih i neformalnih mreža.

 Projektom je predviđeno ostvarivanje sledećih očekivanih rezultata (OR):

OR1: CRI uspješno predstavlja ugrožene žene i podržava njihov angažman u aktivnostima egzistencionalnog osiguravanja – privatnog biznisa. Navedeni cilj postizat’ će se kroz sledeće aktivnosti:

 • Program izgradnje kapaciteta  CRI u sposobnostima za razvoj poslovanja
 • Forumi razmjene iskustava u ciljnom području za podršku zapošljavanja i samozapošljavanja ugroženih žena
 • Radionice/sastanci s muškarcima u ciljanim romskim zajednicama za promociju prednosti uključivanja žena u poduzetničke aktivnosti

OR2: CRI postaje centar poslovnih resursa za ugrožene žene i uspješno upravlja svojim socijalnim preduzećem. Navedeni cilj postizat’ će se kroz sledeće aktivnosti:

 • Kroz novodizajnirani održivi poslovni plan CRI će pokrenuti socijalno preduzeće/zadrugu
 • Stručno osposobljavanje 20 žena da se prijave za zaposlenje u novoosnovanom socijalnom preduzeću/zadruzi

 OR3: Najmanje 40 marginaliziranih i ugroženih žena edukovano za pokretanje održive ekonomske aktivnosti radi povećanja prihoda u svom domaćinstvu. Navedeni cilj postizat’ će se kroz sledeće aktivnosti:

 • Informacione sesije u ciljnim područjima da se ohrabre ugrožene žene da apliciraju za grantove  za pokretanje biznisa
 • Program izgradnje kapaciteta za biznis start-up “Od ideje do biznisa” za najmanje 40 korisnica te odabir 20 žena za dodjelu grantova za pokretanje biznisa
 • Pružanje tehničke pomoći i mentorstva korisnicama grantova
 • Građenje veza sa lokalnim tržištima i pružanje podrške u marketingu

OR4: Promocija socijalnog i ženskog preduzetništva kroz umrežavanje i razmjenu najboljih praksi. Navedeni cilj postizat’ će se kroz sledeće aktivnosti:

 • Dizajniranje promotivnih materijala i brošura za promociju metodologije projekta i preporuke za replikaciju u drugim ciljnim područjima
 • Podizanje svijesti odabranih stejkholdera u ciljnim zajednicama o prednostima socijalnog/ zadružnog poslovanja kao modela ženskog poduzetništva
 • Poticanje razmjena  informacija i najbolje prakse kroz nacionalno i regionalno umrežavanje sa organizacijama civilnog društva i udruženja žena preduzetnica

O Crink2

Check Also

Socijalno preduzetništvo – Korak prema nezavisnosti

  Naziv projekta: Socijalno preduzetništvo – Korak prema nezavisnosti  Period: februar 2016 – februar 2018 ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ