Home / Istorija organizacije
  • O nama

  • About US

Istorija organizacije

Istorija Centra za romske inicijative

  • Centar za romske inicijative je prva ženska, romska i egipćanska nevladina organizacija u Crnoj Gori, koja je osnovana septembra 2004. godine.
  • Od osnivanja organizacija je implementirala znatan broj projekata, za osnaživanje Romkinja i Egipćanki i pružanje pomoći u cilju poboljšanja njihovog položaja i integrisanja unutar romske zajednice, kao i cjelokupnog društva.
  • CRI je 2010. osnovao prvu žensku romsku i egipćansku mrežu „PRVA“, koja je sastavljena od romskih i egipćanskih aktivistkinja iz 5 crnogorskih gradova – Nikšić, Podgorica, Berane, Ulcinj i Herceg Novi, koja se bavi isključivo bave problemima Romkinja i Egipćanki
  • Kroz rad organizacije Centra za romske inicijative adresiramo brojne probleme sa kojima se žene i djeca iz romske i egipćanske zajednice susreću, kao što su: diskriminiacija unutar romske i egipćanske zajednice po rodnoj osnovi i unutar većinskog društva po osnovu etničke pripadnosti; reproduktivno zdravlje; obrazovanje; porodično nasilje; maloljetnička delinkvencija; prisilni i ugovoreni dječji brakovi; a takođe iniciramo i učestvujemo u procesima kreiranja strateških dokumenata koji se odnose na romsku i egipćansku populaciju kao i preporuka za postojeće lokalne i nacionalne akcione planove koji adresiraju probleme romske i egipćanske populacije i lobiramo za njihovo usvajanje i adekvatnu primjenu.
  • Postale smo vidljive i prepoznate od strane državnih ministarstava koji nas pozivaju i uključuju u procese kreiranja zvaničnih državnih dokumenata koji se bave poboljšanjem položaja Romkinja i Egipćanki.
  • CRI radi direktno sa korisnicama u zajednici, kroz kućne posjete, edukativne radionice, treninge, kampanje; sarađujemo sa drugim romskim i ne-romskim organizacijama, međunarodnim organizacijama, kao i sa institucijama na unapređenju položaja žena i djece iz romske i egipćanske populacije. Bilježimo veliki broj korisnika/ca kojima smo pružili pomoć i veoma je prepoznat kako kod ciljne grupe, tako i kod mnogobrojnih međunarodnih i nacionalnih donatora koji podržavaju naš rad.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ