Home / O Nama
  • O nama

  • About US

O Nama

TEMELJNE INFORMACIJE O NAŠOJ ORGANIZACIJI

Centar za romske inicijative (CRI) je prva ženska romska i egipćanska organizacija osnovana je u septembru 2004. godine, na inicijativu “SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja“ u Nikšiću i pripadnica romske i egipćanske zajednice, sa jedinstvenim ciljem stvaranja mogućnosti za poboljšanj socijalnog, ekonomskog i kulturno-obrazovnog položaja Romkinja i Egipćanki u crnogorskom društvu.

CRI ima značajnog iskustva u pripremi i realizaciji značajnog broja projekata iz različitih programskih oblasti, veoma su uključeni u život i funkcionisanje ciljne populacije na nacionalnom i lokalne zajednice.

Od svog utemeljenja, bez obzira na izražene izazove, ograničenja pa i slabosti, CRI predstavlja primjer razvijanja integracije romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori i uspostavljanja saradnje između različitih subjekata na nacionalnom i lokalnom nivou  na ovom polju.

CRI radi direktno sa korisnicama u zajednici, kroz kućne posjete, edukativne radionice, treninge, kampanje; sarađujemo sa drugim romskim i ne-romskim organizacijama kao i sa institucijama na unapređenju položaja žena i djece iz romske i egipćanske populacije.

CRI je 2010. osnovao prvu žensku romsku i egipćansku mrežu „PRVA“, koja je sastavljena od romskih i egipćanskih aktivistkinja iz 5 crnogorskih gradova – Nikšić, Podgorica, Berane, Ulcinj i Herceg Novi, koja se bavi isključivo problemima Romkinja i Egipćanki.

CRI je od 2012. uključena u procese kreiranja zvaničnih državnih dokumenata koji se bave poboljšanjem položaja Romkinja i Egipćanki.

Kao kruna dosadašnjeg rada CRI-a, u aprilu 2012. CRI je proglašen za dobitnika Anna Lindh nagrade za liderstvo i žensko učešće, koju je organizovao Memorijalni fond „Anna Lindh“ iz Švedske, među organizacijama iz 57 zemalja svijeta, a za koju smo nominovane od strane dugogodišnjeg donatora Kvinna till Kvinna-e;

U Martu 2013. Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative, Fana Delija, dobila je Ambasadorovo priznanje za građanski aktivizam od US Ambasade u Podgorici.

U oktobru 2014, organizaciji je dodijeljena Nagrada za integraciju Roma od strane EU komisije.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ