Home / Novosti / Tročasovna radionica za romske i egipćanske roditelje

Tročasovna radionica za romske i egipćanske roditelje

Dana 13.02.2016. godine, sa početkom u 10:00 časova , u hotelu ,, Sindčel“ u Nikšiću, održana je trosatna radionica, pod nazivom ,, Značaj osnovnog obrazovanja i zakonski okvir obrazovanja djece“ za 11-oro roditelja, pripadnika/ca romske i egipćanske populacije.

Voditelji pomenute radionice su bili gospodin Borivoje Raičević- psiholog u O.Š. ,, Mileva Lajović Lalatović“, kao i gospodin Slavko Milić- Šef referata za suzbijanje meloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici Centra bezbjednosti Nikšić.

Gospodin Raičević je govorio o značaju samog obrazovanja romske i egipćanske populacije, ali i pokušao da kroz razgovor sa roditeljima ukaže na značaj i neophodnost redovnog slanja djece u školu. Sa druge strane, obzirom da se radilo o interaktivnoj radionici, roditelji su iznosili svoje probleme i razloge neredovnog slanja djece u školu.

Gospodin Milić je izlagao drugi aspekt ove radionice, a to je zakonska regulativa. Osvrnuo se na Zakon o osnovnom obrazovanju, ali i na Krivični zakonik kao i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Istakao je, da u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovunju, obavezno slati djecu uzrasta od 06-15 godina u redovni obrazovni sistem. Naročito je istakao zakonske sankcije za roditelje koji neredovno šalju djecu u osnovni obrazovni sistem. U pitanju su kao primarne – novčane kazne , a zatim i sankcije u vidu oduzimanja djeteta od strane Centra za socijalni rad, na osnovu nalaza i mišljenja Centra za socijalni rad, a u skladu sa članom 114 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Pomenuta radionica je prva od ukupno planiranih devet, čije je održavanje planirano u okviru projekta ,,Pružanjem socijalnih usluga do redovnog pohađanja osnovnog obrazovanja“ koji sprovodi Centar za romske inicijative , kroz finansijsku podršku od strane Romskog edukativnog fonda (REF).

O Crink2

Check Also

Završna aktivnost projekta “Smanjenje diskriminacije prema romskoj i egipćanskoj zajednici”

Centar za romske inicijative je u periodu od 18.06. do 03.07.2022.godine kroz 7 edukativnih radionica, ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ