Home / Galerija / Više od stotinu djece od ponedjeljka bez struje

Više od stotinu djece od ponedjeljka bez struje

Oko 20 porodica romske i egipćanske nacionalnosti naselja pod Trebjesom, u Nikšiću, u ponedjeljak, 25.januara, isključeno je sa distributivne mreže. Razlog je neovlašćena potrošnja električne energije. Međutim, stanovnici pomenutog naselja tvrde da godinama pokušavaju da postanu legalni potrošači ali da to ne mogu zbog činjenice da su njihovi objekti nelegalno sagrađeni.

“U ponedjeljak su došli iz Distribucije, mijenjali kablove i nakon završetka posla rekli su da baraka, kao i ostale kuće, nijesu legalne i da nam neće uključiti struju. Opština nas vuče evo osam-devet godina i neće da nam daju nikakav papir kako bi mogli da postanemo legalni potrošači”, kazao je Ismet Kurti, predstavnik Roma iz naselja pod Trebjesom.

U baraci koju je, kako tvrde, sagradila Opština živi deset porodica.

“Do 2007.godine baraka je bila regularna i mi smo redovno plaćali struju. Tada se desio požar i od tada kažu da je baraka nelegalna i da smo na divlje prikopčali struju. Evo osam godine nas ovako vuku – te idi u Opštinu, idi u Distribuciju. Ni baraka nije završena, iako je to davno trebalo da se uradi”, tvrdi Idriz Beriša.

Ismat Kurti takođe tvrdi da je baraka nakon požara morala biti renovirana jer su dobijene brojne donacije.

“Dobili su dosta donacija i bili su dužni da završe baraku, čak i neki namještaj da nam stave. Ozidali su, stavili krov, nekome stavili izolaciju, nekome su dali rigips table i keramiku, nekome laminat, a nekome ništa”, kazao je Kurti.

Azrem Delija ističe da je najgore od svega što je bez struje veliki broj djece, više od stotinu, od kojih su polovina školarci. 

“Nećemo mi da krademo struju, ali svi su ovdje objekti nelegalni, a iz Opštine ne možemo da dobijemo papir da makar nađemo privremeno rješenje. Ukoliko nam ne uključe struju svi idemo ispred Opštine, a djecu nećemo više slati u školu”, poručuje Delija i dodaje da problem nelegalne gradnje nije od juče, već datira 30-40.godina i da se do sada trebalo riješiti.

“Nikada mi nije bilo teže no danas. Više sam kod ljekara nego kući, a živim od  64 eura, koliko primam socijalu. U šerpu sakupim ugalj i tako skuvam nešto”, kazao je Beganaj pokazujući šerpu.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović kazao je “Vijestima” da nije upoznat sa problemom Roma i Egipćana iz naselja pod Trebjesom, kao i da je adresa kojoj pomenute porodice treba da se obrate Elektroprivreda, a ne lokalna uprava.

Sa distributivne mreže je, zbog istog razloga, prije skoro mjesec isključeno i sedam porodica romske i egipćanske populacije iz naselja “Budo Tomović”.

O Crink2

Check Also

Nezaštićene – dokumentarac

Link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ