Home / Publikacije / Brošure / Žena sa 10 života

Žena sa 10 života

PREDGOVOR

Centar za romske inicijative kroz četiri ispovijesti i svjedočenja Romkinja i Egipćanki koje su prvo bile žrtve ugovorenih brakova, izvršenih od strane svojih očeva, a zatim dugogodišnje žrtve nasilja u porodici od strane svojih supružnika, djevera, svekra i svekrve, ukazuje na vidljive probleme i posljedice nasilja nad ženama, s kojima se svaka druga Romkinja i Egipćanka suočava u crnogorskom društvu.

Ispovijesti naših borkinja potvrđuju činjenicu da je nasilje u porodici problem svih nas, te da je potrebna neodložna intervencija radi pravovremenog reagovanja svih nadležnih institucija u skladu sa poštovanjem ženskih, ljudskih i manjinskih prava. Decenije rada na suzbijanju nasilja u porodici unutar romske i egipćanske zajednice su doprinijele da žene sa iskustvom nasilja javno govore o nasilju u porodici kako bi svojim primjerima ohrabile žene da NE podržavaju nasilje.

Publikacija je usmjerena prema svim predstavnicima/ama relevantnih insti- tucija, nevladinim organizacijama i svim drugim akterima sistema u Crnoj Gori i zemljama regiona, koje se direktno ili indirektno bave zaštitom od porodičnog nasilja ili nasilja nad ženama. Ovom publikacijom želimo da pošaljemo poruku svim relevantnim akterima – kada se jedna Romkinja ili Egipćanka usudi da napravi korak naprijed i prijavi nasilje, iza toga se krije velika muka, patnja i na- jraznovrsniji oblici nasilja. Ako tada ne postupimo sa senzibilitetom i jednakim pristupom, zauvijek smo ženu sa iskustvom nasilja izgubili i vratili je u začarani krug nasilja u porodici.

Kao izvršna koordinatorka želim da se zahvalim predstavništvu CARE Inter- national Balkans na podršci regionalnog projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu FAIR III”, koji je omogućio da se putem ispo- vijesti Romkinja i Egipćanki, posredstvom svake štampane ljudske riječi žena sa iskustvom nasilja – stvori slika o tome kakvo viđenje treba usvojiti. Posebnu zahvalnost dugujem sagovornicama koje su, nerado se sjećajući svih teških tre- nutaka, uspjele iznijeti svoje tužne životne priče. Želim da se zahvalim nacio- nalnoj koordinatorki Šejli Pepić u koordinisanju sprovođenja dubinskih intervjua, projekt-asistentkinjama Jovani Knežević i Moniki Sekulović, lokalnim koordina- torkama Zeni Dubović, Elmi Šahman, Mirsadi Avdijaj i Valentini Deliji na podršci i pomoći, kao i g. Slavku Miliću koji je dao ogromni doprinos u izradi životnih priča.

S poštovanjem, Fana Delija

Žena sa 10 života PDF (preuzmi)

O Crink2

Check Also

Pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju, tržištu rada i socijalnim pravima Romkinja i Egipćanki u Bijelom Polju, Nikšiću i Podgorici.

Rezultati istraživanja: Pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju, tržištu rada i socijalnim pravima Romkinja i Egipćanki u ...

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ